Témou 8. ročníka vedomostnej súťaže Putovná sova sú tatranské spevavce.

06.06.2011 Poprad

Tatranská Lomnica 6. júna (TASR) – Témou tohtoročnej vedomostnej súťaže žiakov základných škôl Putovná sova sú spevavce žijúce na území Tatranského národného parku (TANAPu). Tretiaci až deviataci z tatranského a podtatranského regiónu budú prostredníctvom vypracovaných plagátov a formou powerpointových spracovaní prezentovať vlastné pozorovania spevavcov na kŕmidle a vtáčích búdkach.
„Textové odpovede mladších žiakov na vopred pripravené otázky sú doplnené kresbami alebo fotografiami, ktoré urobili deti samé. Prezentovať výsledky svojich pozorovaní budú žiaci v trojčlenných družstvách ústne,“ priblížil koordinátor súťaže Igor Stavný zo Štátnych lesov (ŠL) TANAPu. Rovnaké podmienky musia spĺňať aj práce starších žiakov, tí však spracúvajú tému na počítači.
Práce bude hodnotiť nezávislá šesťčlenná porota zložená zo zástupcov ŠL TANPu, učiteľov biológie základných škôl, pracovníkov Správy TANAPu a Národného parku Slovenský raj a zástupcov Národného lesníckeho centra vo Zvolene. Ide v poradí o 8. ročník súťaže, vyvrcholenie je naplánované na stredu 8. júna v Múzeu TANAPu v Tatranskej Lomnici. Zúčastní sa na ňom 69 žiakov prvého a druhého stupňa zo 16 základných škôl z regiónu Tatier, od Oravy až po Červený Kláštor.
Súťaž Putovná sova je previerkou vedomostí, ktoré žiaci získajú počas predchádzajúceho školského roka na stretnutiach s lesnými pedagógmi. Ekovýchova zameraná na prírodu Tatranského a Pieninského národného parku sa pre žiakov stala neodmysliteľnou súčasťou vyučovacích hodín vlastivedy a prírodopisu.
 

Vyberte región